Zrób ser, upiecz chleb
Stowarzyszenie Rolników „Ostoja” z Nagórzan wraz ze Stowarzyszeniem EURO-SAN z Brzozowa w dniach 7 i 8 bm. organizują dla rolników z gmin Nozdrzec i Dydnia bezpłatne szkolenia pn. „Serowarstwo alternatywą dla podkarpackich rolników”. Termin i miejsce organizowanych szkoleń:
Gmina Nozdrzec – 07.03.2014 r., godz.16., Dom Strażaka w Nozdrzcu.
Gmina Dydnia – 08.03.2014 r., godz. 15., Wiejski Dom Kultury w Dydni.
Szkolenia adresowane są do lokalnej społeczności; przedstawicieli Kół Gospodyń Wiejskich, pszczelarzy i producentów mleka z terenu Gminy Dydnia i Gminy Nozdrzec. Udział w szkoleniach jest bezpłatny. Cel szkoleń to poznanie walorów i receptury tradycyjnych lokalnych wyrobów: sera i chleba, nabycie nowych umiejętności z zakresu wytwarzania tradycyjnych produktów spożywczych, promowanie lokalnych inicjatyw, przedstawienie alternatywnego przetwórstwa mleka krowiego, zasady dystrybucji serów podpuszczkowych. W programie szkolenia: pokaz produkcji ekologicznych serów podpuszczkowych – Jolanta Dal (rolnik, producent serów), prezentacja pn. „Od pola do talerza – domowy wypiek chleba na zakwasie” – Tadeusz Rolnik (rolnik ekologiczny, pszczelarz), degustacje serów i win, okolicznościowe życzenia z okazji Dnia Kobiet.
Planowane szkolenia odbędą się w ramach cyklu spotkań szkoleniowych w pięciu wybranych gminach z terenu Podkarpacia. Szkolenie w Dydni objęte jest Honorowym Patronatem Wójta Gminy Dydnia.Podsumowaniem całego cyklu będzie Konferencja Szkoleniowa, całość przedsięwzięcia finansowana jest przez firmę Bakoma Sp. z o. o.
K