Na grzyby! [FOTO]
– Sezon na grzybobranie czas zacząć! – wzywa jeden z naszych Czytelników, chwaląc się zdjęciami zebranych niedawno w ogrodzie smardzów. To właśnie smardze wczesną wiosną rozpoczynają sezon na grzybobranie. Grzyby te objęte są ochroną ścisłą i wpisane do „Czerwonej listy roślin i grzybów Polski” jako rzadkie. Z tego powodu nie wolno ich zbierać ze stanowisk naturalnych. Może się natomiast zdarzyć, że wyrosną na naszej działce lub ogrodzie. Cena smardzy wynosi od 1,5 do 3,7 tys. zł za kilogram.
Smardze pojawiają się mniej więcej od końca marca do końca maja czyli wtedy, kiedy o zbiorze większości innych gatunków można tylko pomarzyć. Są grzybami jadalnymi i cenionymi ze względu na delikatny, orzechowy smak. Należy jednak pamiętać aby nie spożywać ich na surowo, lecz po uprzednim usmażeniu. Nadają się także do zapraw.
Co możemy zrobić aby zaprosić smardze do naszego ogródka? Należy wybrać cieniste miejsce z glebą średnio żyzną, nienawożoną nawozami mineralnymi, w bliskości drzew owocowych, głównie jabłoni, ale także jesionów lub wiązów. Glebę można zasilić popiołem ze spalonych resztek roślin z ogrodu i ściółką z kory sosnowej lub świerkowej. Jeśli uda się samemu znaleźć jakiś owocnik, można rozrzucić fragmenty jego główki w tak przygotowanym miejscu, aby zaszczepić glebę zarodnikami. Smardze są bardzo wybredne, ale przy sporej dozie szczęścia można cieszyć ich obecnością na działce.