poniedziałek, 6 maja, 2024
AktualnościBRZOZÓWWydarzenia

GIS wycofuje z rynku mąkę migdałową

Główny Inspektorat Sanitarny zadecydował o wycofaniu z rynku określonych partii mąki migdałowej ze względu na przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn. Szkodliwe substancje stwierdzono w surowcu wykorzystanym do produkcji przez firmę RADZIOWI Sp. z o.o. z Brzozowa.

Zagrożenie:

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że w badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji przez firmę RADZIOWI Sp. z o.o. niżej wymienionych partii mąki migdałowej.

Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Producent: RADZIOWI Sp. z o.o., ul. Chopina 8A, 36-200 Brzozów

Numer partii: Data minimalnej trwałości:
2P13.03/2 28-02-2025
2P14.03/1 28-02-2025
2P15.03/1 28-02-2025
2P20.03/1 20-12-2024
2P21.03/1 21-12-2024
2P22.03/1 22-12-2024
2P23.03/1 23-12-2024
2P27.03/1 27-12-2024
2P28.03/2 28-12-2024
2P29.03/1 29-12-2024
2P29.03/2 29-12-2024
2P02.04/1 02-01-2025
2P03.04/1 03-01-2025

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Firma RADZIOWI Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań poinformowała właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wdrożyła procedurę wycofania wyżej wymienionych partii produktu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.

Źródło: GIS

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x