GIS ostrzega! Salmonella w partii produktu pn. „Kurkuma”, 100 g
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące kurkumy. Podczas kontroli w jednej z badanych partii produktu stwierdzono obecność groźnych dla zdrowia bakterii Salmonella.
Zagrożenie:
Obecność bakterii Salmonella spp. wykryto w trakcie badań urzędowych w 1 z 5 badanych próbek. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella spp. wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Kurkuma, 100 g
Zakład pakowania – FISTASZEK, Joanna Małysz, Dzielce 27, 22-463 Radecznica
Numer partii – P 14 05
Data minimalnej trwałości – 12.2022
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Podmiot konfekcjonujący wdrożył procedurę wycofania z rynku kwestionowanego produktu.
Organy PIS monitorują proces wycofania kwestionowanej partii produktu.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Źródło: gis.gov.pl