DOCEŃ POLSKIE. Bezprecedensowy sukces wyrobów z ALTY
Wyroby z Brzozowa Wyróżnione Certyfikatem Jakości „Doceń Polskie”. Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”. Sękacz i Kiełbasa z dzika z oferty Masarni Alta znalazły się w gronie produktów, którym Loża Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” przyznała prestiżowy certyfikat jakości. Decyzja o wyróżnieniu wyrobów z Brzozowa zapadła 28 października br. w Czeladzi, podczas XVIII audytu żywności zorganizowanego w ramach programu „Doceń polskie”. Honorowym patronem tego przedsięwzięcia promującego wysokiej jakości żywność z oferty rodzimych producentów jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wyroby z Brzozowa otrzymały certyfikaty „Doceń polskie”.
Już po raz osiemnasty przeprowadzona została atestacja żywności z asortymentu polskich wytwórców. Wśród artykułów spożywczych, które otrzymały certyfikaty „Doceń polskie są dwa wyroby z asortymentu Masarni Alta. Nagrodzone produkty to Sękacz (który zdobył także tytuł TOP PRODUKT) i Kiełbasa z dziczyzny. Loża Ekspertów programu „Doceń polskie”, którą tworzą specjaliści z branży spożywczej, przyznała kiełbasie z dzika wysokie, a sękaczowi – maksymalne noty za smak, wygląd oraz stosunek jakości do ceny. Za każdą z tych trzech cech można zdobyć noty w skali 1-10. Godłem „Doceń polskie” mogą być nagradzane wyłącznie artykuły, które zdobędą od jury minimum 7,5 pkt. Tytułem TOP PRODUKT honoruje się zaś tylko żywność z maksymalnymi notami.
Każdy członek komisji ocenia produkty indywidualnie, nie konsultując się z pozostałymi specjalistami. Przewodniczącym Loży Ekspertów jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
– Certyfikaty „Doceń polskie” nie są przyznawane wszystkim produktom, które zakwalifikowały się do udziału w audycie. Znak promocyjny otrzymują tylko najbardziej wartościowe wyroby, dlatego też godło programu stanowi dla konsumentów cenną rekomendację – mówi Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. – Nagrodzone przez ekspertów artykuły cechują się nie tylko wysoką jakością, ale i rodzimym pochodzeniem. W audycie mogą uczestniczyć tylko produkty z tzw. polskim akcentem; tworzone na podstawie tradycyjnych przepisów, z rodzimych składników lub na terenie naszego państwa. Wybierając żywność z certyfikatem „Doceń polskie” konsumenci mają pewność, że wybierają sprawdzony produkt, a jednocześnie wspierają krajowych producentów – dodaje M. Bielski.