poniedziałek, 22 lipca, 2024
AktualnościRozrywkaWydarzenia

Bieszczadzkie opowieści

Hotel-Restauracja JAŚ WĘDROWNICZEK w Rymanowie w najbliższą środę (18.11) zaprasza na kolejne w tym sezonie spotkanie z podróżnikami “Wielkie Wyprawy”. Bieszczadzkie opowieści snuł będzie Krzysztof Antoniszak – na co dzień mieszkający w Cisnej – gawędziarz, podróżnik i kucharz, który od lat zgłębia tradycję kulinarną Bieszczadów. To człowiek wielu aktywności, pisze przewodniki i książki kulinarne, przemierzając karpackie szlaki, zgłębia historię i współczesne oblicze bieszczadzkiej krainy. Wspólnie z żoną prowadzi Gospodarstwo „Szymkówka”, organizuje warsztaty kulinarne, kolekcjonuje dawno zapomniane przepisy oraz opowieści i legendy.

Krzysztof Antoniszak

Najciekawsze opowieści związane z najbardziej tajemniczymi, niezbadanymi lub prawie zapomnianymi wydarzeniami z historii Bieszczad, opublikował w zbiorze “Tajemnice Bieszczadu”. Badając stare kroniki, dokumenty i prace literackie – stworzył obraz pełen mrocznych wątków, zagadek, zapomnianych miejsc i rytuałów, ciekawych zwyczajów, minionych ludzkich losów…

Bieszczady

Ogromną pasją Krzysztofa Antoniszaka jest kuchnia regionalna, której poświęcił lata benedyktyńskiej pracy, odkrywając dla nas jej tajemnice. Chodząc nieomal od domu do domu spisywał przepisy ze starych notatek lub wręcz odtwarzane z pamięci, dzięki temu zgromadził niezwykłą wiedzę na temat kulinarnych tradycji regionu. Wszystko to opisał w książce „Kuchnia Bieszczadu …czyli to, co jedli i pili Łemkowie i Bojkowie ponad 100 lat temu”.

Kuchnia Bieszczadu

Zapraszamy na bieszczadzkie opowieści oraz na wspólne biesiadowanie przy daniach kuchni regionalnej, a dla lepszego samopoczucia też przy kieliszku domowej nalewki.

BIESZCZADZKIE OPOWIEŚCI – WSTĘP:
Dorośli: 10 zł.
Dzieci i młodzież szkolna – wstęp gratis!

BIESIADA KARPACKA – WSTĘP: 25 zł/osoba
Prosimy o wcześniejszą rezerwację miejsc na Biesiadę.

ZAPRASZAMY.
KONTAKT – RECEPCJA:
tel.: 13 43 567 33, 603 364 444
e-mail: [email protected]

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x