wtorek, 26 listopada, 2024
AktualnościBRZOZÓWKROSNOSANOKWydarzenia

GIS ostrzega. W jajkach i mięsie drobiowym wykryto salmonellę

Wczoraj (1.09) Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu pałeczek Salmonella Enteritidis w środowisku fermy kur niosek i związanym z tym ryzykiem zakażenia jaj. Dzisiaj (2.09) z obrotu wycofywany jest kolejny produkt. Tym razem jest to mięso drobiowe, w którym wykryto obecność niebezpiecznych dla zdrowia bakterii Salmonella Enteritidis.

Zagrożenie:

Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach wymazów środowiskowych pobranych na fermie kur niosek (kurnik K-16), co skutkowało nakazem wycofania jaj konsumpcyjnych z obrotu w związku z ryzykiem zakażenia jaj tymi bakteriami.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt – Jaja pakowane w wytłaczankach po 6, 10 lub 30 sztuk

Oznaczenie na skorupce – 1PL 30261302 W-WYBIEG

Numery partii/ daty minimalnej trwałości:

nr partii: 30.07.2020/ najlepiej spożyć przed: 26.08.2020

nr partii: 31.07.2020/ najlepiej spożyć przed: 27.08.2020

nr partii: 01.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 28.08.2020

nr partii: 03.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 30.08.2020

nr partii: 04.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 31.08.2020

nr partii: 05.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 01.09.2020

nr partii: 06.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 02.09.2020

nr partii: 07.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 03.09.2020

nr partii: 08.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 04.09.2020

nr partii: 09.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 05.09.2020

nr partii: 10.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 06.09.2020

nr partii: 11.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 07.09.2020

nr partii: 12.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 08.09.2020

nr partii: 13.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 09.09.2020

nr partii: 14.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 10.09.2020

nr partii: 15.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 11.09.2020

nr partii: 16.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 12.09.2020

nr partii: 18.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 14.09.2020

nr partii: 20.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 16.09.2020

Producent – Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., Manieczki, ul. Wybickiego 10, 63-112 Brodnica, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30261302.

Zakład pakowania jaj – Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., Krzyżanowo 64, 63-100 Śrem, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30265905.

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Śremie wydał decyzję z dnia 25.08.2020 r. nakazującą firmie GALLUS Sp. z o.o. wycofanie z obrotu wskazanych powyżej partii jaj wyprodukowanych na fermie zlokalizowanej w Manieczkach, pochodzących z kurnika K-16.

Zgodnie z oświadczeniem producenta wszystkie ww. partie jaj zostały już wycofane z obrotu, a stado z kurnika K-16 zostało poddane ubojowi sanitarnemu w dniu 28 sierpnia 2020.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Zdjęcie poglądowe

Dzisiaj Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu obecności bakterii Salmonella Enteritidis, Salmonella Newport oraz Salmonella Virchow w partiach filetów z kurczaka w marynacie. Podczas postępowania przeprowadzonego przez organy Inspekcji Weterynaryjnej ustalono, że podudzia z kurczaka pozyskane z jednej z trzech partii ubojowych zostały poddane mrożeniu w zakładzie jednego z odbiorców mięsa.

Zagrożenie:

Spożycie żywności zanieczyszczonej pałeczkami Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą.

Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt – PAŁKA KURCZAKA MROŻONA 600 G
Numer partii: 2050618
Data mrożenia: 06.05.2020
Termin przydatności do spożycia: 02.11.2020
Producent: JANEX SŁAWOMIR I ELŻBIETA WIESIAK SP. J. Zakład rozbioru ul. Instalatorów 23, 02-237 Warszawa, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14650363
Dystrybutor: Żabka Polska Sp. z o.o., ul. Stanisława Matyji 8, 61-586 Poznań

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Firma Janex Sławomir i Elżbieta Wiesiak Sp. J. zamieściła na swojej stronie internetowej http://janex.waw.pl/ w zakładce „Aktualności” oświadczenie o uznaniu mięsa drobiowego oznaczonego numerem partii 2050618 i terminem przydatności do spożycia do 02.11.2020 roku „jako niezdatne do spożycia przez ludzi” oraz powiadomiła odbiorcę o konieczności wycofania towaru.

Żabka Polska po otrzymaniu informacji od dostawcy o obecności bakterii Salmonella w produkcie PAŁKA KURCZAKA MROŻONA 600 G rozpoczęła procedurę wycofania produktu z rynku.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania z obrotu kwestionowanej partii.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu oznaczonego numerem partii i terminem przydatności do spożycia wskazanymi w komunikacie, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej.

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Źródło: gis.gov.pl

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x