czwartek, 26 grudnia, 2024
AktualnościWydarzenia

Serowarstwo wraca na Podkarpacie

„Serowarstwo wraca na Podkarpacie” pod takim tytułem 14 listopada br. w Zespole Szkół Kształcenia Rolniczego im. II Czechosłowackiej Brygady Spadochronowej w Nowosielcach odbyła się konferencja, która była zarazem podsumowaniem cyklu szkoleń pn. „Serowarstwo alternatywą dla podkarpackich rolników”. Organizatorem konferencji było Stowarzyszenie Rolników OSTOJA.
Konferencję otworzył Józef Gocko, dyrektor placówki. Konferencję prowadziła prof.dr hab. inż. Maria Ruda.
Wśród gości znaleźli się m.in.: Marek Owsiany – zastępca dyr. Podkarpackiego Oddziału Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Rzeszowie, Magdalena Gajewska – przedstawiciel Wicewojewody Podkarpackiego Alicji Wosik, Andrzej Betlej – Wójt Gminy Zarszyn, Jerzy Jakubiec – dyr. Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale, Robert Pieszczoch – kier. Biura Powiatowego ARiMR w Sanoku wraz z zastępcą Janem Kuczmą, Bogdan Surmacz, Marta Chorążak-Tabisz ze Stowarzyszenia EURO-SAN oraz przedstawiciele podkarpackich serowarów.
Tematem pierwszego panelu były działania Stowarzyszenia Rolników „OSTOJA” oraz Stowarzyszenia EURO-SAN przywracające serowarstwo na Podkarpaciuz, co przedstawił Marek Silarski – prezes Stowarzyszenie Rolników „OSTOJA”. Z kolei Marta Chorążak-Tabisz zaprezentowała efekty cyklu szkoleń z serowarstwa dla rolników z terenu powiatu brzozowskiego, jednocześnie nakreślając plan spotkań, które odbędą się w najbliższym czasie. Kolejnym prelegentem była Jolanta Dal, serowarka, właścicielka gospodarstwa eko-agroturystycznego OHANADAL, która przybliżyła rys historyczny serów, proces produkcji oraz podzieliła się swoim doświadczeniem, jakie zdobyła wytwarzając sery w swoim gospodarstwie. Następnie prezentację pod nazwą „Tyrol –kraina serów. Warto było tam pojechać” przedstawił Jan Kuczma – wiceprezes Stowarzyszenie Rolników „OSTOJA”., Autorami ostatniej prezentacji „Sery-spojrzenie konsumenta” były: prof. dr hab. inż. Maria Ruda oraz dr inż. Magdalena Kilar z PWSZ im. S. Pigonia w Krośnie. W trakcie konferencji głos zabrał również Marek Owsiany zast. dyr. POR ARiMR w Rzeszowie, który przedstawił szanse i możliwości, jakie dla rolników niesie ze sobą nowy Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
W ramach „Deski smaku” odbyła się prezentacja i degustacja lokalnych serów z gospodarstw: Katarzyny Milasz z Wisłoka Wielkiego, Jolanty Dal z Osławicy, Zdzisławy Baran z Hłudna, Pana Michała Seweryna z Wyżnego. Z kolei serowarzy z Podkarpacia w trakcie konferencji mogli podzielić się między sobą doświadczeniem i uwagami związanymi wytwarzaniem różnych rodzajów serów w swoich gospodarstwach.


Marta Chorążak-Tabisz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x