Salmonella wykryta w partii jaj – zagrożenie dla zdrowia konsumentów
Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o wykryciu bakterii Salmonella spp. w jednej z partii jaj dostępnych na rynku. Spożycie skażonych jaj, zwłaszcza bez uprzedniego ich ugotowania lub innej obróbki termicznej, może prowadzić do zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Jaja z chowu na wolnym wybiegu, 1-PL, świeżość klasa A, klasa wagowa M
Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 12.08.2025
Kod na skorupce: 1PL30031310
Producent: INVEST MICHEL, Mariola i Marek Michelis sp. j., Ułańska 61, Kobierne, 05-311 Dębe Wielkie
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o przedmiotowej sprawie wdrożył procedurę wycofania produktu z rynku.
Organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą postępowanie wyjaśniające.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.
Źródło: GIS