Salmonella w pieprzu mielonym. GIS ostrzega!
GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Podczas kontroli w jednej partii pieprzu naturalnego mielonego wykryto obecność bakterii Salmonella.
Zagrożenie:
W próbkach określonej poniżej partii pieprzu naturalnego mielonego zbadanej w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella.
Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Pieprz naturalny – mielony, 100 g
Marka – ROL-TIM
Najlepiej spożyć przed: 15.04.2022
Kod kreskowy – 5 902900 005817
Producent – Z.P.H.U.”ROL-TIM” M. Tomczyk, Annolesie 5b, 42-110 Popów
Kraj pochodzenia – Wietnam
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma ROL-TIM podjęła decyzję o konieczności wycofania wskazanej partii produktu. Poinformowała swoich odbiorców o możliwości zwrotu kwestionowanego produktu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania produktu w Polsce.
Zalecenia dla konsumentów:
Konsumenci, którzy kupili wskazaną w komunikacie partię produktu, nie powinni jej spożywać.
Źródło: gis.gov.pl