Salmonella w papryce mielonej! GIS wydał ostrzeżenie
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące papryki słodkiej mielonej z firmy CARUM. Podczas kontroli w jednej partii produktu wykryto obecność groźnych dla zdrowia bakterii Salmonella.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności:
Wycofanie jednej partii produktu pn. Papryka słodka mielona, 20 g, ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella
Zagrożenie:
W wyniku kontroli urzędowej w zakładzie produkcyjnym CARUM Sp. J. i pobrania próbek do badań laboratoryjnych stwierdzono obecność Salmonella z grupy BO w dwóch z pięciu badanych próbek papryki słodkiej mielonej w opakowaniach 20 g oraz w jednej z pięciu badanych próbek papryki słodkiej w opakowaniach 25 kg, z której wyprodukowano ww. paprykę słodką mieloną.
Papryka słodka może być dodawana do produktów spożywczych spożywanych bez obróbki termicznej. Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka zanieczyszczonej żywności wywołać zatrucie pokarmowe.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – Papryka słodka mielona. Masa netto 20g
Najlepiej spożyć przed końcem:/ Nr partii: 10 2021/1143
Kraj pochodzenia: HISZPANIA
Producent: CARUM Sp. J. ul. Ogrodowa 42, 42-231 Cykarzew Północny
Zdjęcia opakowania:
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma CARUM zabezpieczyła pozostałą w magazynie ilość produktu konfekcjonowanego w opakowaniach po 20 g oraz w opakowaniach zbiorczych dostawcy. Ponadto firma CARUM wszczęła procedurę wycofywania produktu z obrotu handlowego.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania z obrotu kwestionowanej partii oraz postępowanie producenta z zabezpieczonym produktem.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu „Papryka słodka mielona. Masa netto 20g”, szczególnie bez obróbki cieplnej.
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Źródło: GIS