GIS ostrzega: w filetach śledziowych groźna bakteria
Główny Inspektorat Sanitarny wydał publiczne ostrzeżenie dotyczące wykrycia obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii produktu pn. Filet śledziowy a’la matias. Spożycie żywności zanieczyszczonej bakterią może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – Filet śledziowy a’la matias
Producent: Zakład Przetwórstwa Rybnego PANIX Sp. z o.o., Śląskowo 49a, 63-930 Jutrosin, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30221801.
Numer partii | Termin przydatności do spożycia | Wielkość opakowania |
012320/165 | 27.09.2020 | 1kg |
0,4 kg | ||
28.09.2020 | 0,5 kg | |
2,5 kg | ||
4 kg | ||
01.10.2020 | 0,4 kg | |
0,5 kg | ||
2,5 kg |
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent poinformował swoich odbiorców o wykrytym zagrożeniu.
W zakładzie podjęto działania naprawcze obejmujące m.in. przeprowadzenie mycia i dezynfekcji zakładu, przeprowadzenie dodatkowego szkolenia pracowników, zwiększenie częstotliwości pobierania próbek do badań laboratoryjnych.
Ponadto zostanie przeprowadzone dochodzenie w celu stwierdzenia czy Listeria monocytogenes była obecna w surowcu w momencie przyjęcia do zakładu czy do zakażenia doszło w trakcie produkcji.
Powiatowy Lekarz Weterynarii zwiększył nadzór nad zakładem, w tym częstotliwość pobierania prób urzędowych.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie.
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „LISTERIOZA”.
Źródło: GIS