GIS ostrzega! Salmonella w popularnym serze
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące zanieczyszczonej żywności. W badanych próbkach partii sera żółtego wykryto bakterie Salmonella. Spożycie produktu skażonego pałeczkami tej bakterii, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Zagrożenie
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Newport w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktów
Nazwa produktu: Ser Złoty Mazur 150 g
Numer partii: 30.08/P6 16:59
Najlepiej spożyć przed: 28.11.2024
Kod kreskowy: 5900820008406
Producent: Spółdzielnia Mleczarska “MLEKPOL” w Grajewie, ul. Elewatorska 13, Grajewo, 19-203, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 20041601 WE
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Producent niezwłocznie podjął działania w celu wycofania z obrotu zakwestionowanego produktu.
Organy Inspekcji Weterynaryjnej weryfikują działania podjęte przez producenta oraz prowadzą postępowanie wyjaśniające.
Zalecenia dla konsumentów
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.
Źródło: GIS