niedziela, 24 listopada, 2024
AktualnościBRZOZÓWKROSNORYMANÓWSANOKWydarzenia

GIS ostrzega! Salmonella w popularnym serze

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące zanieczyszczonej żywności. W badanych próbkach partii sera żółtego wykryto bakterie Salmonella. Spożycie produktu skażonego pałeczkami tej bakterii, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Zagrożenie

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Newport w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktów

Nazwa produktu: Ser Złoty Mazur 150 g

Numer partii: 30.08/P6 16:59

Najlepiej spożyć przed: 28.11.2024

Kod kreskowy: 5900820008406

Producent: Spółdzielnia Mleczarska “MLEKPOL” w Grajewie, ul. Elewatorska 13, Grajewo, 19-203, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 20041601 WE

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli

Producent niezwłocznie podjął działania w celu wycofania z obrotu zakwestionowanego produktu.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej weryfikują działania podjęte przez producenta oraz prowadzą postępowanie wyjaśniające.

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

Źródło: GIS

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x