Dziś tłusty czwartek
W tłusty czwartek niepodzielnie panuje zwyczaj zajadania się pączkami. W dawnej Polsce pączkiem można było wyrządzić krzywdę drugiemu. Przysmak ten w dzisiejszej formie zawdzięczami kuchni francuskiej. Ciekawą uwagę na ten temat czyni ksiądz Jędrzej Kitowicz, autor słynnego “Opisu obyczajów za panowania Augusta III”.
Skoro się nacisnęło do Polski kucharzów Francuzów i rodacy wydoskonalili się w kucharstwie, zniknęły potrawy naturalne, a nastąpiły na ich miejsce jak najwykwintniejsze, jako to: zupy rumiane, zupy białe, rosoły delikatne, potrawy z mięsiw rozmaitych komponowane, pasztety przewyborne. Zaprawy nie wystarczały z korzennych sklepów; brano z aptek spirytusy, esencje i olejki drogie, zapachu i smaku przydające i apetyt rozdrażniające. (…) Ciasta także francuskie, torty, pasztety, biszkokty i inne, pączki nawet – wydoskonaliło się to do stopnia jak najwyższego. Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko, mógłby go był podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku, znowu się rozciąga i pęcznieje jak gąbka do swojej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska.
W pączkach słodyczy nie brakuje, a jak wiadomo wpływa to na poprawę nastroju. To ważne, bo tak się składa, że dzisiaj obchodzimy również Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją, na którą cierpi ok. 1,5 mln naszych rodaków.
Z okazji tłustego czwartku Redakcja RBR.INFO.pl życzy wszystkim dużo zdrowia, radości i smacznego!