GIS ostrzega! Niebezpieczne dla zdrowia partie lnu złotego
GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące nasion lnu. W produktach objętych komunikatem stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu kwasu cyjanowodorowego.
Zagrożenie:
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o stwierdzeniu w badaniach urzędowych przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu kwasu cyjanowodorowego w nasionach lnu.
Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego przy stwierdzonym w badaniach poziomie kwasu cyjanowodorowego nie można wykluczyć ryzyka dla dzieci, jeśli zmielone (rozdrobnione) siemię lniane jest spożywane w ilości zalecanej przez Europejską Agencję Leków (EMA). EMA zaleca spożywanie 10-15 g siemienia lnianego (całego lub rozdrobnionego) trzy razy dziennie w celu leczenia zaparć u dorosłych i młodzieży w wieku powyżej 12 lat.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: LEN ZŁOTY BIO
Gramatura opakowań: 200 g, 400 g, 500 g, 1 kg, 2 kg, 5 kg
Numery partii: 1600/xxxxxxx, 1677/xxxxxxx
Daty minimalnej trwałości: 30.09.2025
Kraj pochodzenia surowca: Mołdawia
Producent: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent niezwłocznie poinformował swoich odbiorców o konieczności wycofywania kwestionowanego produktu.
Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętych komunikatem.
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Dodatkowe informacje przedstawione przez producenta:
Kwas cyjanowodorowy występuje w nasionach lnu naturalnie. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ustalił najwyższe dopuszczalne poziomy cyjanowodoru w siemieniu lnianym w celu zapewnienia wysokiego poziomu ochrony zdrowia ludzkiego.
Związek ten jest uwalniany, gdy uzyskana z roślin żywność zawierająca glikozydy cyjanogenne jest przeżuwana lub w inny sposób trawiona. Glikozydy cyjanogenne łatwo jednak ulegają zniszczeniu, gdy żywność podda się obróbce termicznej.
Źródło: GIS