środa, 30 kwietnia, 2025
AktualnościBRZOZÓWKROSNORYMANÓWSANOKWydarzenia

GIS ostrzega! Niebezpieczne dla zdrowia partie lnu złotego

GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące nasion lnu. W produktach objętych komunikatem stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu kwasu cyjanowodorowego.

Zagrożenie:

Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o stwierdzeniu w badaniach urzędowych przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu kwasu cyjanowodorowego w nasionach lnu.

Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego przy stwierdzonym w badaniach poziomie kwasu cyjanowodorowego nie można wykluczyć ryzyka dla dzieci, jeśli zmielone (rozdrobnione) siemię lniane jest spożywane w ilości zalecanej przez Europejską Agencję Leków (EMA). EMA zaleca spożywanie 10-15 g siemienia lnianego (całego lub rozdrobnionego) trzy razy dziennie w celu leczenia zaparć u dorosłych i młodzieży w wieku powyżej 12 lat.

Szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: LEN ZŁOTY BIO

Gramatura opakowań: 200 g, 400 g, 500 g, 1 kg, 2 kg, 5 kg

Numery partii: 1600/xxxxxxx, 1677/xxxxxxx

Daty minimalnej trwałości: 30.09.2025

Kraj pochodzenia surowca: Mołdawia

Producent: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Producent niezwłocznie poinformował swoich odbiorców o konieczności wycofywania kwestionowanego produktu.

Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu z partii objętych komunikatem.

W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Dodatkowe informacje przedstawione przez producenta:

Kwas cyjanowodorowy występuje w nasionach lnu naturalnie. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ustalił najwyższe dopuszczalne poziomy cyjanowodoru w siemieniu lnianym w celu zapewnienia wysokiego poziomu ochrony zdrowia ludzkiego.

Związek ten jest uwalniany, gdy uzyskana z roślin żywność zawierająca glikozydy cyjanogenne jest przeżuwana lub w inny sposób trawiona. Glikozydy cyjanogenne łatwo jednak ulegają zniszczeniu, gdy żywność podda się obróbce termicznej.

Źródło: GIS

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x