wtorek, 23 kwietnia, 2024
AktualnościBRZOZÓWKROSNORYMANÓWSANOKWydarzenia

Niebezpieczna bakteria w kefirze. Wycofują produkt z rynku

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu partii kefiru. Wykryto w niej niebezpieczną dla zdrowia bakterię Salmonella spp.

Zagrożenie:

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: Kefir 200 g, OSM Łobżenica

Numer partii: 25.03.2023/1

Termin przydatności do spożycia: 25.03.2023

Producent: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łobżenicy, ul. Wyrzyska 16, 89-310 Łobżenica, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30191601 WE

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o stwierdzonej niezgodności rozpoczął wycofywanie wskazanej powyżej partii produktu z rynku.

Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie Choroby zakaźne pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

Źródło: GIS

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x