GIS wydał nowe ostrzeżenia. Te produkty znikają ze sklepowych półek
Główny Inspektorat Sanitarny wydał nowe ostrzeżenia publiczne. Ze sklepowych półek w najbliższym czasie zniknie pięć produktów, w których wykryto nieprawidłowości.
1. Podwyższony poziom akryloamidu w określonych partiach pieczywa chrupkiego
Zagrożenie:
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu w niżej wymienionych partiach pieczywa chrupkiego. Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktów zawierających akryloamid na poziomach oznaczonych w badaniach może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta.
Szczegóły dotyczące produktu: Producent: TOVAGO Sp. z o. o., ul. Poznańska 83, 62-040 Puszczykowo
Pieczywo żytnie chrupkie PANO, masa netto 200 g,
Data minimalnej trwałości/ Numer partii: 07.2023/22AM2OK2
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
Pieczywo chrupkie żytnio-kukurydziane z dodatkiem mąki pszennej graham, ekstrudowane Vit Morning, masa netto 100 g
Data minimalnej trwałości/ Numer partii: 08.2023/07PW3DW3
Wyprodukowano dla: Polskie Supermarkety Sp. z o.o., Al. Jana Pawła II 22, 00-133 Warszawa
Pieczywo chrupkie żytnie ekstrudowane Vit Morning, masa netto 100 g
Data minimalnej trwałości/ Numer partii: 07.2023/08AM3OV3
Wyprodukowano dla: Polskie Supermarkety Sp. z o.o., Al. Jana Pawła II 22, 00-133 Warszawa
Pieczywo chrupkie żytnie Tovago, masa netto 200 g
Data minimalnej trwałości/ Numer partii: 08.2023/15AM1OK1
Wyprodukowano dla: TOVAGO Sp. z o.o., ul. Poznańska 83, 62-040 Puszczykowo
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma Tovago Sp. z o.o. przekazała następujące informacje:
1. Podjęto działania naprawcze w procesie produkcyjnym w celu obniżenia zwartości akryloamidu w pieczywie chrupkim.
2. Firma skontaktowała się z odbiorcami w celu poinformowania ich o podjęciu decyzji o wycofywaniu ww. produktów z rynku.
3. Wycofano ze sprzedaży produkty zgodnie z otrzymaną informacją.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii pieczywa chrupkiego określonych w tym komunikacie.
Dodatkowe informacje przedstawione przez firmę Tovago Sp. z o.o.:
„Akryloamid w różnorodnych produktach spożywany jest codziennie przez ludzi na całym świecie. Obecność akryloamidu w żywności jest powszechna, gdyż powstaje w reakcji chemicznej pomiędzy składnikami występującymi w znacznej ilości produktów spożywczych – cukrów prostych (glukozy lub fruktozy) oraz aminokwasu asparaginy. Dla akryloamidu nie ustanowiono najwyższych dopuszczalnych poziomów. Natomiast w ramach środków ochrony konsumenta, Komisja UE określiła poziomy odniesienia dla obecności akryloamidu w określonych grupach środków spożywczych, w tym dla pieczywa chrupkiego (ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2017/2158)”.
2. Obecność wysokiego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w produkcie pn. Propollen plus, suplement diety
Zagrożenie:
W badaniach Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w przedmiotowym suplemencie diety. Na prośbę GIS została przygotowana ocena ryzyka przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, zgodnie z którą spożycie produktu o podanym numerze partii może stanowić ryzyko dla zdrowia konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Propollen plus, 60 tabletek Suplement diety
Numer partii: 01072022
Data minimalnej trwałości: 07/2024
Producent: „Bartpol” s.c. Zygmunt Kostrzewski, Ewa Kostrzewska – Rusinowska,
Brzoza 22 D, 64-553 Grzebienisko.
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent poinformował swoich odbiorców o konieczności wycofania produktu o wskazanym powyżej numerze partii oraz rozpoczął jego wycofywanie z rynku.
Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Źródło: GIS