Pracownie rękodzielnicze w Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej
To ostatni moment przez wakacjami aby wziąć udział w warsztatach rękodzielniczych w Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej!
Instytucja na maj przygotowała warsztaty, które są wszystkim już bardzo dobrze znane oraz nowość – warsztaty tkackie. Szczegóły poszczególnych zajęć znajdują się poniżej.
Warsztaty dla dorosłych:
Warsztaty snycerskie – podczas zajęć uczestnicy zapoznają się ze sztuką rzeźbienia w drewnie, znaną od wieków, a także z technikami oraz narzędziami przydatnymi w pracy snycerza – dłutem i pobijakiem.
Warsztaty obróbki wełny czesankowej – na zajęciach uczestnicy dowiedzą się jak za pomocą technik filcowania na sucho i mokro “malować wełną”. Tworzone będą zarówno dekoracyjne formy przestrzenne takie jak kwiaty, jak i kompozycje w formie obrazów, przedstawiających roślinność lub pejzaże.
Warsztaty tkackie (NOWOŚĆ) – uczestnicy warsztatów nauczą się nawijania osnowy, podstawowych splotów, w tym także makramowych, różnych technik tkackich, sposobów dokładania kolejnych nitek czy ukrywania w tkaninie końcówek przędz. Każdy z uczestników zaprojektuje własny wzór tkaniny, a pracując na płaskich, drewnianych ramach stworzą piękne malownicze pejzaże lub geometryczne kompozycje.
Warsztaty dla dzieci:
Na warsztatach w ramach Pracowni Plastyki Obrzędowej dzieci mają okazję poznać elementy sztuki ludowej i plastyki obrzędowej. Będą poznawać różne dziedziny rzemiosła tradycyjnego wykorzystując takie techniki, jak: malowanie na drewnie, na sztalugach, pracę w glinie, tkanie na mini krosnach tkackich, bibułkarstwo. Zajęcia mają na celu rozwinąć kreatywność, zdolności manualne oraz rozbudzić zainteresowanie kulturą regionu.
Warsztaty w ramach Pracowni Młodego Kucharza prowadzone pod czujnym okiem instruktora pozwalają dzieciom nauczyć się podstaw gotowania, a pod koniec zajęć degustować przygotowane przez siebie potrawy! W tym miesiącu na poszczególnych zajęciach omawiane będą:
Spotkanie 1. Kasza, ryż – ich rodzaje i zastosowanie w kuchni.
Spotkanie 2. Ciasta, ciastka i ciasteczka.
Spotkanie 3. Warzywa i owoce w kuchni.
Na zajęcia zapraszamy dzieci w wieku szkolnym (6-11 lat).
UWAGA! W ramach Pracowni Młodego Kucharza w maju odbędą się 3 spotkania.
Bilety można zakupić w kasie Etnocentrum (ul. Kolejowa 29a, Krosno) lub online.
Szczegóły wszystkich warsztatów oraz cennik karnetów na cały cykl i pojedynczych wejściówek znajdują się na stronie internetowej: https://tiny.pl/98b8r