GIS ostrzega! Salmonella w dwóch produktach!
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu niebezpiecznych dla zdrowia bakterii na powierzchni skorupek jaj oraz w jednej partii produktu „Stek z krokodyla”. Produktów nie należy spożywać! Grozi to zakażeniem i wystąpieniem salmonellozy.
Zagrożenie:
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella z grupy D na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej.
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Jaja z chowu klatkowego.10 świeżych jaj. Klasa wagowa M, klasa A
Numer partii: 23.10.21.T12
Najlepiej spożyć przed: 23.10.2021
Kod na skorupkach jaj: 3PL 16071303H6
Podmiot wprowadzający do obrotu: Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109D, 48-317 Korfantów Zakład pakowania i sortowania jaj PL 16075903
Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
Zakład Pakowania Jaj posiadający weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 16075903 poinformował dystrybutora o konieczności wycofania z obrotu przedmiotowej partii jaj.
Zarówno zakład pakowania jaj jak i ferma jaj konsumpcyjnych, z której pochodzą przedmiotowe jaja są pod stałym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nysie. W ramach kontroli przeprowadzanej niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu zanieczyszczenia, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nysie poddał kontroli dokumentację zakładową związaną z kwestionowaną partią oraz pobrał stosowne urzędowe próby, które zostały skierowane do badań laboratoryjnych.
Organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują działania podejmowane przez przedsiębiorców.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny: https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2
Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w określonej poniżej partii produktu „Stek z krokodyla”, 250 g, mrożony, wykryto bakterie Salmonella.
Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: „Stek z krokodyla”, 250 g, mrożony
Numer partii: 2501263
Najlepiej spożyć przed: 01.07.2023
Importer: Tender Meat Sp. z o.o., ul. Wolności 21 09-100 Płońsk
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Importer niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Salmonella zablokował kwestionowany produkt, poinformował swoich odbiorców o konieczności wstrzymania sprzedaży. Odbiorcy poinformowali o wycofaniu ze sprzedaży i zutylizowaniu kwestionowanej partii
w miejscach sprzedaży.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Źródło: gis.gov.pl