Ostatni weekend sierpnia pod znakiem wina
W ostatni weekend sierpnia w Dworze Kombornia zorganizowana została gala Międzynarodowego Konkursu Win „Carpatia Vini” 2020. Od piątku do niedzieli odbyło się tutaj szereg wydarzeń ściśle związanych ze światem wina. Były to komentowane degustacje, spotkania z polskimi i słowackimi winiarzami, poznawanie tajników uprawy winorośli i produkcji wina.
W sobotę o godzinie 14:00 odbyła się uroczysta gala wręczenia dyplomów nagrodzonym winiarzom połączona z prezentacją najlepszych win tegorocznego konkursu „Carpatia Vini” wraz z food pairingiem z produktami regionalnymi.
Na wydarzenie przybyli goście honorowi: Pani Małgorzata Jarosińska-Jedynak – Minister Funduszy i Polityki Regionalnej, Pani Wioletta Rejman – Dyrektor Departamentu Promocji i Współpracy Gospodarczej Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie oraz Pan Adrián Kromka – dyrektor Instytutu Słowackiego w Warszawie.
Galę poprowadzili zarząd Fundacji Slow Beskid: Pan Ryszard Skotniczny, Pani Małgorzata Hałkowska oraz Pan Marek Nowiński. Współorganizatorami „Carpatia Vini” było Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia, Stowarzyszenie Kobiety i Wino oraz Salon Win Karpackich.
„Carpatia Vini” to jedyny, cykliczny, organizowany na terenie województwa Podkarpackiego międzynarodowy konkurs win. Stanowi on silny element promujący województwo, a zwłaszcza jego południową część w środowiskach winiarzy europejskich, osób zainteresowanych winiarstwem, a także touroperatorów tworzących produkty enoturystyczne.
Do tegorocznej edycji Konkursu zgłoszono wina z 11 krajów: Polski, Węgier, Rumunii, Słowacji, Hiszpanii, Portugalii, Niemiec, Włoch, Nowej Zelandii, Australii oraz Stanów Zjednoczonych.
Wśród medalistów znalazło się 16 reprezentacji z Polski: Dwie Granice, Gala, Chodorowa, Podkarpacka Manufaktura Win, Spotkaniówka, Arbor, Fritz, Żuraw, Avra, Alabaster, Nobilis, Nad Źródłem, Zagardle, Dolina Samy – Winnica Jankowice, Granice oraz Wiarus.
Medaliści z Podkarpacia to Winnica Dwie Granice, Winnica Wiarus, Winnica Żuraw, Winnica Arbor, Winnica Gala oraz Winnica Granice.
Po wręczeniu dyplomów rozpoczęła się prezentacja najlepszych konkursowych win połączona z food pairingiem z produktami regionalnymi. Szef Kuchni Restauracji Magnolia – Marcin Majchrzak przygotował na tę okazję przekąski typu finger food:
– tartę z pstrągiem z Jasienicy, szpinak z dworskiego ogrodu;
– domowego proziaka z konfiturą z wędzonej czerwonej cebuli oraz serem dojrzewającym z Ekologicznego Gospodarstwa FIGA – rodziny Maziejuków;
– Rostbef z żelką wiśniową puree chrzanowym;
– comber z dworskiej jagnięciny, kozia bryndza z dworską różą i pistacjami;
– ciasteczko czekoladowe, marakuję, malinę i solony karmel.
Do każdej przystawki zostało dobrane idealnie pasujące wino.
Popołudnie w Dworze Kombornia uświetnił występ muzyczny Dave’a Dudka.
Goście hotelu, restauracji oraz odwiedzający Dwór Kombornia przez cały weekend mogli degustować karpackie wina oraz kozie sery z Gospodarstwa Ekologicznego FIGA – rodziny Maziejuków.
Materiały nadesłane