GIS wycofuje dwa popularne produkty Bonduelle
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności – ze sklepów wycofywane są dwa rodzaje produktów w puszkach. Ich zjedzenie może się skończyć poważnym zatruciem pokarmowym i – jak ostrzega GIS – może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Z obrotu w Polsce wycofywane są dwa dania w puszkach – powodem jest niewłaściwa jakość opakowania, tzn. brak hermetycznego zamknięcia, a także możliwość wycieku zawartości.
Wycofane są dania produkowane przez Bonduelle Central Europe Kft:
- Polska fasolka po bretońsku, 425 ml, data trwałości 31/03/24, numer partii RHG042510.14 L 07/05/2020 019 Hx*, czas produkcji z przedziału od 02:40 do 07:20,
- Indyjska fasolka curry, 425 ml, data trwałości 31/03/24, numery partii RHG042510.25 L07/05/2020 019 Hx, czas produkcji z przedziału od 21:40 do 23:35,
- Indyjska fasolka curry, 425 ml, data trwałości 31/03/24, numery partii RHG042510.14 L 07/05/2020 019 Hx czas produkcji z przedziału od 01:45 do 06:35,
* x może być 1,2,3,4,5,6 lub 7.
Jak informuje GIS, produkty wskazane w komunikacie zostały dostarczone do odbiorców w Polsce w czerwcu i w lipcu 2020 r. przez węgierskiego producenta. Oznacza to, że produkty kupione wcześniej są bezpieczne.
Zdjęcia wycofywanych produktów:
Źródło: gis.gov.pl