5 zmysłów Karpackich Klimatów
Festiwal Kultur Pogranicza KARPACKIE KLIMATY od lat kusi zapachem świeżo pieczonego chleba, smakiem węgierskiego wina i uwielbianych w regionie proziaków, towarzystwem mieszkańców i przyjezdnych, zaproszonych gości z Polski i z zagranicy. To wyjątkowy weekend, kiedy rynek ożywa, oferując smaki, przygody i niezapomniane wrażenia.
Wzrok
Króluje słonecznik, wszystkie barwy na straganach z rękodziełem i na scenie w strojach ludowych, refleksy światła w krośnieńskim szkle.
Słuch
Muzyka ze wszystkich stron Karpat – od ludowych przyśpiewek i dumek po folk-jazz, gwar rozmów, śmiech dzieci.
Węch
Chleb – ten niepowtarzalny zapach zawsze kojarzący się z domem, zioła, miody, proziaki.
Smak
Chleb – skrywający owoce, zioła, cebulę, wino – od słodyczy muskatu po wytrawne z Egeru, karpackie miody, sery – wytwarzane domowymi metodami, wędliny – prawdziwie smakujące, proziaki, czyli specjał regionu.
Dotyk
Tkaniny – szlachetność lnu, rzeźby – chropowatość drewnianych świątków, gładkość szkła karpackich aniołów.
Karpackie Klimaty w tym roku odbywają się od 17 do 19 sierpnia 2018 w Krośnie i – tradycyjnie już – ich program jest wynikiem współpracy Miasta Krosna, instytucji kultury i uczelni, stowarzyszeń, indywidualnych inicjatyw.
KROSNO Karpackie Klimaty 17-19 sierpnia 2018, PROGRAM